Focul Viu de la Andreiaşu

0
538

Rezervaţia naturală „Focul Viu” este situată în inima satului Andreiaşu de Jos, pe o suprafaţă de aproape 40 hectare. Focul Viu are şi o puternică simbolistică religioasă, fiind cunoscut ca un protector al animalelor, însă are şi o semnificaţie negativă, în sensul că flăcările mari anunţă un cutremur. Este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii” din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, respectiv 50 tone pe an. Numai prin 6 dintre orificiile analizate s-a stabilit că sunt emanate anual aproximativ 24 tone de gaz metan.

Pe lângă metan, din sol mai ies şi alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul şi heliul. Nu se cunoaşte o dată de atestare a acestui fenomen. Se spune doar că este foarte vechi încât ar fi rezultatul unei erupţii vulcanice. Mărturie stau descoperirile arheologice, cercetările făcute la suprafaţă care au dat la iveală unelte de muncă sau de luptă ce au ca materie primă rocile vulcanice. Spectacolul focurilor vii este magnific, mai ales în timpul nopţii. Flăcările ce ies în mod misterios din pământ pot fi interpretate şi ca un semn de avertizare în caz de seism, spun localnicii. Ei sunt primii care află când se va cutremura pământul. Flacăra are până la 45-50 cm înălţime, este slab colorată ziua, mai evidentă în amurg, accentuându-i-se intensitatea la coborârea nopţii.

Din 1973, zona ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 400 metri pătraţi în judeţul Vrancea a fost declarată rezervaţie geologică. Turiştii prin aceste locuri rămân plăcut impresionaţi de frumuseţea luminii degajate de flacăra dansând, la poalele brazilor. Noaptea, lumina ei se reflectă în pădurea de brad din vecinătate, creând o atmosferă feerică.

Situat la 430 de metri altitudine, pe versantul drept al Văii Milcovului în Subcarpaţii Vrancei, Focul viu de la Andreiaşu este o curiozitate şi pentru străini. „Această emanare de gaze care are loc în permanenţă sau acest foc nestins din Andreiaşu este legat de zona de fracturi Caşin-Bisoca, care facilitează ieşirea la zi a gazelor legate de acumulările de hidrocarburi din subsol. Ciudatele pâlpâiri ale focurilor nestinse ce ţâşnesc din pământ sunt legate de numele unor comori de aur ascunse prin aceste locuri. Dar nu este vorba despre aurul galben al banilor, ci este aurul negru, ţiţeiul”, se arată într-o lucrare din 1971 despre  rezervaţii naturale şi monumente ale naturii din judeţul Vrancea. În perimetrul Focurilor Vii pot fi întâlnite uneori şi mici băltoace, care bolborosesc şi din care iese de asemenea gaz metan, dar care nu arde spontan. Locurile de ieşire a hidrocarburilor nu sunt fixe, ci se schimbă pe măsură ce se obturează unele orificii sau se deschid altele. Dacă se încearcă stingerea flăcărilor, ele se reaprind în acelaşi loc sau alături. De altfel, de la locuitorii din zonă, cunoscuţi pentru ospitalitatea de care dau dovadă, pot fi aflate diverse legende, poveşti sau tradiţii legate de Focul Viu. De pildă, locul are o puternică simbolistică religioasă, fiind considerat a fi un protector al animalelor, însă are şi semnificaţie negativă. Mai exact, este vorba despre flăcările care, atunci când depăşesc înălţimea de doi metri, prevestesc un cutremur

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentRâpa Roșie
Articolul următorCetatea Șoimoș

LĂSAȚI UN MESAJ