Focul viu

0
2202

Dacă vă doriți peisaje cu elemente pe care nu le-ați mai văzut până acum, vă recomandăm Vulcanii Noroioși de la Berca și renumitele ”Focuri vii”. Este adevărat că focurile vii mai pot fi admirate în Turcia, Australia, SUA și Asia, însă este o bucurie să știi că le poți vedea chiar în România, la Terca și Andreiașu.

Focurile vii se formează datorită gazelor emanate din pământ, niște hidrocarburi care se aprind singure datorită frecării cu solul. Razele soarelui ajută fenomenul și gazele ard continuu. Înălțimea flăcării este între 20 și 100 cm și variază în funcție de presiunea gazelor. Vremea închisă le stinge, însă ele se reaprind imediat ce condițiile meteorologice se îmbunătățesc și ard în permanență, chiar și iarna. Noaptea imaginea este impresionantă, poți vedea cu ochii tăi pâlcuri de foc din loc în loc.

Legenda spune că la vederea lor orice dorință pusă se îndeplinește.

Focurile vii de la Terca

Fenomenul are loc în apropierea satului Terca, comuna Lopătari, la aproximativ 60 de km de orașul Buzău. Pe un deal de pe malul stâng al Slănicului poți admira focul viu care pare să ardă fără sursă. Drumul din comuna Lopătari este forestier pe o distanță de aproximativ 7 km și poate fi ratat ușor pentru că nu este marcat. Însă dacă vă documentați înainte de a pleca, veți găsi obiectivul turistic cu siguranță.

Focurile vii de la Andreiașu

În județul Vrancea sunt 12 hectare dedicate acestui fenomen. Debitul mare de gaze din subsolul munților Vrancei face ca peisajul să arate ca un câmp de focuri vii. În 1973 câmpul de la Andreiașu a fost declarat arie protejată de interes național. Mixul de gaze (metan, heliu, carbon) produce flăcări de înălțimea de 50 cm, dar la mici cutremure ating și 2 m.

Se pare că aceste focuri sunt rezultatul erupțiilor vulcanice. Gazele nu ies mereu la suprafață prin același loc. Mișcarea solului astupă unele fisuri și deschide altele, iar flăcările ard spontan din loc în loc.

În exteriorul arcului carpatic există multe obiective turistice interesante pe care vă invit să le vizitați.

România Mea e frumoasă !

LĂSAȚI UN MESAJ