Grădina Zmeilor – rezervație naturală de o frumusețe deosebită

0
557

Grădina Zmeilor se află în apropierea satului Gâlgăul Almașului și este rezervație naturală protejată care se întinde pe aproximativ 30 000 mp. Este unică în lume și bucură ochii turiștilor prin aspectul și complexitatea stâncilor care o formează.

Formarea stâncilor a avut loc în urma unui amplu fenomen de prăbușire și erodare a gresiilor de Sânmihaiu. Gresiile de acest tip sunt slab cimentate și au intercalate pietrișuri și conglomerate.  În ansamblu, formațiunile din Grădina Zmeilor formează o îngrămădire haotică ciudată, dar apreciată și vizitată de turiștii curioși. Zona a fost numită, într-o perioadă, Cheturi, probabil o referire la dealul din care s-au desprins stâncile.

Stâncile au nume asociate formelor pe care le au : Fata Cătanii, Zmeul, Zmeoaica, Moșul, Căpitanul, Soldații, Degețelul, Sfinxul, etc și sunt dispuse la baza dealului Dumbrava, formate în urma înghețului, spălării apei și a proceselor gravitaționale (prăbușiri și surpări).

Grădina Zmeilor are și o legendă. O fată îndrăgostită de un soldat s-a transformat în stană de piatră după ce mama vitregă a fetei a blestemat-o să nu fie niciodată cu tânărul pe care îl iubea. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

  

Grădina Zmeilor se află în zona central-estică a județului Sălaj, la 10 km. distanță față de orașul Jibou, în bazinul Almașului, pe teritoriul vestic al satului Gâlgăul Almașului, în imediata apropiere a drumului național DN1H care leagă municipiul Zalău de Jibou.

LĂSAȚI UN MESAJ