Mănăstirea de la Șinca Veche

0
730
Digital

Mănăstirea de la Șinca Veche este un lăcaș de cult aflat la 45 de km de Brașov și la 22 de km de Făgăraș, la poalele dealului Pleșu. Biserica rupestră se află la 2 km de localitatea Șinca Veche și pentru indicații rutiere puteți cere ajutorul localnicilor.

Mănăstirea este recunoscută pentru legendele sale. Se mai numește și Templul Ursitelor sau Mănăstirea Săpată în Piatră și se cunoaște faptul că dorințele bune întotdeauna se împlinesc pentru cei care vin și se roagă. Se bănuiește că lăcașul de cult are o vechime de aproximativ 7000 de ani și că ar aparține civilizației care a întemeiat Templul Alb din Insula Șerpilor.

Biserica are două altare, fapt care conduce la opinii că nu ar fi de origine creștină, însă există și păreri legate de faptul că în locul respectiv ar fi existat două biserici, una s-a surpat și a rămas una singură. Însă, în niciuna din încăperi nu există vreun semn al crucii. Există o legendă care spune că anumiți călugări ardeleni fugăriți de Maria Tereza în anii 1700 s-au adăpostit aici.

Descrierea bisericii

Încăperea săpată în stâncă are o deschidere mare și prezintă un tavan în care s-a săpat pentru pătrunderea razelor soarelui. Astăzi, Mănăstirea Săpată în Stâncă nu arată extraordinar pentru că turiștii au reușit să lase în urmă semne nu tocmai plăcute. Mai mult, au modificat săpătura, lărgind anumite deschideri. Legenda spune că sub pământ există un tunel de comunicare până la Cetatea Râșnovului.

În interior au fost săpate mai multe încăperi unite prin galerii. Multe din încăperi s-au surpat în timp, fie din cauza vechimii, fie din cauza turiștilor aflați în căutarea unor posibile comori.

În altarul lăcașului se află un simbol asemănător Yin-Yang (o clepsidră), precum și steaua lui David. Arheologii caută explicații privind istoria acestei construcții pornind de la aceste simboluri. Preotul din localitate vorbește despre faptul că semnele nu sunt foarte vechi, ci că au doar câteva decenii.

Dealul Pleșu, pe care este construit Templul Ursitelor este locul unde tinerii din zona aruncă, din cele mai vechi timpuri, o roată pe care leagă paie cărora le dau foc. Localnicii au credința că astfel își vor afla ursita și se vor căsători până la sfârșitul anului. Tradiția se respectă de trei ori pe an, de Sfântul Gheorghe, la Lăsata Secului, înainte de Paști și la Schimbarea la Față a Domnului, menționează creștinortodox.ro.

În zonă s-a construit și o mănăstire nouă în cinstea Sfântului Nectarie Taumaturgul, construcție considerată de interes național, fiind trecută pe lista monumentelor istorice din România. La această mănăstire puteți găsi și o parte din Moaștele Sfântului Nectarie.

LĂSAȚI UN MESAJ