Mănăstirea Moldovița – ctitorită de Petru Rareș

0
1023

Mănăstirea Moldovița datează din anul 1532 și are hramul Bunei Vestiri (25 martie). Se află în comuna Vatra Moldoviței și are un trecut plin de evenimente istorice datorită locației sale la hotarul Moldovei de nord.

Istoria vorbește despre Mănăstirea Moldovița ctitorită de Alexandru cel Bun care s-a prăbușit în secolul al XV-lea din cauza unei alunecări de teren. Ruinele pot fi observate și astăzi la câteva sute de metri de actuala construcție. Voievodul Petru Rareș și-a dorit reconstrucția acestei mănăstiri și a refăcut-o în anul 1532, închinând-o aceluiași hram – Buna Vestire.

Petru Rareș a dorit împrejmuirea construcției cu ziduri și turnuri de apărare. Au fost construite și locuințe care astăzi nu mai există, dar rămân dovezi fundațiile existente în apropiere. Episcopul Efrem de Rădăuți a continuat opera voievodului, construind între 1610-1612 o anexă pentru organizarea unei școli de copiști.

Arhitectura Mănăstirii îmbină elementele de artă bizantină și gotică. Ștefan cel Mare a definit stilul arhitectonic al mănăstirilor moldovenești, iar Petru Rareș a adus în plus dimensiunile mai mari, tendința de înălțare și de zveltețe.

Pictura interioară a bisericii este de o frumusețe recunoscută de marii iubitori de artă. Figurile divine sunt umanizate, iar simțămintele profund omenești în multe din scenele ciclului evanghelic sunt specifice frescelor din Moldovița.

Însă pictura exterioară este punctul de atracție pentru miile de turiști care vizitează mănăstirea (mai ales cea de pe peretele sudic al bisericii care s-a păstrat în bune condiții). Stilul frescelor exterioare este cel post-bizantin, cu influențe din goticul internațional și chiar din arta Renașterii. Cei mai mulți specialiști consideră că pictura de la Moldovița este realizată de zugravii lui Toma de la Suceava, pictorul de curte al lui Petru Rareș.

Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Mănăstirea Moldovița este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

LĂSAȚI UN MESAJ