Mănăstirea Peri din Săpânța – biserica din lemn considerată cea mai înaltă din lume

0
963

Această mănăstire este un lăcaș de cult reprezentativ pentru zona Maramureșului și este considerată cea mai înaltă biserică din lemn din lume, fiind înscrisă și în Cartea Recordurilor. Se află la aproximativ 1 km de granița României cu Ucraina și la 25 de km de Negrești Oaș, într-o pădure seculară.

Turla bisericii este impunătoare, are 78 de metri, element ce o face vizibilă de la peste 5 km depărtare. Turiștii credincioși vin să o viziteze și să se roage, fiind o atracție atât pentru localnici, cât și pentru străini.

În anul 1391, pe vremea voievodului Dragoș, pe locul mănăstirii a fost construit un schit de piatră. Timp de 300 de ani, schitul a fost considerat locația principală a Episcopiei Române a Maramureșului. Ulterior, meșterul Ioan Macarie a construit mănăstirea veche ce avea să devină locul de rugăciune al catolicilor din zonă.

Vechea mănăstire a fost distrusă în 1761 de către armata austriacă pe motiv că locuitorii din Maramureș nu voiau sa treacă la religia catolică.

Noua Mănăstire a fost finalizată în 1997 cu scopul de a reînnoi tradiția mănăstirii Sfântul Arhanghel Mihail din Maramureș, construcție aflată astăzi în Ucraina.

Tot aici au fost traduse şi copiate în română pentru prima dată „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Voroţean” şi „Faptele Apostolilor”.

Biserica a fost construită în stil maramureşean, fiind placată cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea este înaltă de 7 metri, la rândul ei fiind învelită cu 4 kilograme de aur.

Noua construcție seamănă cu bisericile din lemn maramureșene, dar are în plus pridvor, demisol și un etaj în 3 trepte care urcă până la 56 metri înălțime.

Această mănăstire este inclusă în patrimoniul UNESCO și este considerată un simbol al credinței locuitorilor zonei. Este o mănăstire la care locuiesc multe maici ce te direcționează neapărat către Cimitirul Vesel cu 800 de cruci pictate manual, dar vesel.

LĂSAȚI UN MESAJ