Mănăstirea Slănic – plăcut loc de rugăciune

0
941

Pe-un picior de plai,

Pe-o gură de rai …

Am poposit într-o frumoasă zi de Duminică la Mănăstirea Slănic, din Județul Argeș.

Aflată în vârf de munte,  în satul cu același nume,  Comuna Aninoasa,  la această mănăstire se ajunge pe DN73 Curtea de Argeș – Câmpulung,  imediat după ce se trece prin Domnești.

Ctitorie inițială a lui Vlad Țepeș (1456), drept mulțumire pentru câștigarea unei bătălii purtate pe aceste meleaguri împotriva turcilor,  această veche vatră de credință a înflorit de-a lungul secolelor.

Cu toate că a cunoscut și perioade de secatuire duhovnicească,  s-a ridicat mai semeț de fiecare dată,  grație nemărginitei purtări de grijă a Maicii Domnului.

Cu siguranță,  de aceea,  primul hram al acestui așezământ resuscitat prin osteneala monahilor Irinarh Pulpea și Osidor Ghimpeteanu (1930)  fost cel al Nașterii Maicii Domnului.

Ansamblul monahic de la Slănic are în componența sa 3 locașuri de închinăciune și totodată 3 hramuri : “Nașterea Maicii Domnului” , “Schimbarea la Față” (hram pe care îl poartă  așezământul din lemn) și “Sfântul Calinic de la Cernica” .

Sfânta Liturghie săvârșită  zilnic în Biserica “Schimbării la Față” este plină de liniște și aducătoare  de multă bucurie; un adevărat colț de rai pe plaiuri argeșene. 

Întreaga pictură este realizată pe baza unui ansamblu cromatic cald, iar formele sunt trasate cât mai aproape de sensul care le este conferit.

Chipurile Sfinților înfățișate pe pereții interiori sunt blânde,  pline de lumină,  te îmbie sa pășești,  să-i asculți și în același timp să-i respecți.

Noi oamenii,  așa cum spune și poezia de la intrarea în Sfântul Așezământ (din stânga sus, imediat după pangar), ar trebui sa învățăm necontenit de la Ei; sa le avem drept modele după care să ne călăuzim indiferent de drum.

LĂSAȚI UN MESAJ