Mocănița din Maramureș – peisaj de vis, aer tare, o plăcere!

0
934

 

Mocănița șerpuiește încetișor prin valea Vaserului.. deși construită după primul război mondial cu scopul de a transporta lemnul. Astăzi își păstrează funcționalitatea, dar mai duce în câteva vagoane și turiștii curioși.

Valea Vaserului traversează munții Maramureșului, iar Mocănița noastră urmărește valea și prezintă turiștilor cele mai frumoase peisaje din România. Râul Vaser are 60 km lungime și a săpat o vale superbă care alternează pădurile dese cu stâncile abrupte. Din când în când apare o poieniță însorită sau un izvor cu apa minerală.

Punctul de pornire al Mocăniței este orașul Vișeul de Sus. Nu există platformă pentru pasageri la plecare pentru că stația este una forestieră. Halta miroase a lemn proaspăt tăiat..

Trenul nostru cu aburi șerpuiește prin vale pe una dintre ultimele șine de cale ferată pentru astfel de locomotive. Este ultima șină care mai este folosită pentru a coborî buștenii din pădurile de munte.

Peisajul, aerul tare, traseul vechi de un secol, șuieratul lung al mocăniței, toate atrag turiști din întreaga lume pentru o excursie de neuitat.

Mocănița își face zilnic traseul și oprește în numeroase halte. Turiștii pot coborî pentru o excursie pe munte sau pot alege să își continue plimbarea de poveste până în capătul văii.

Liniștea naturii alături de zgomotul râului grăbit sunt întrerupte doar de pufăitul trenului și de fluieratul locomotivei.

Din când în când bătrâna Mocăniță se oprește să urce localnicii și să ia provizii noi de apă. Și lemnele pentru foc se termină rapid. Trenul poate cădea de pe șine, dar la o viteză de 10 km/oră, nu este o problemă. Localnicii știu ce se întâmplă și sar în ajutor pentru repunerea trenului pe șine.

Mocănița înseamnă o călătorie în timp, drept urmare telefonul nu mai are semnal și nu mai aveți legătura cu secolul vitezei. Locomotiva este veche, cu aburi și merge încet .. situație potrivită pentru ca dumneavoastră să puteți admira peisajul. Bineînțeles că Mocănița poate întârzia la întoarcere pentru că ceva se poate strica sau pe linie pot apărea diverse obstacole. Ar fi bine să fiți pregătiți cu haine groase și încălțăminte potrivită. Cum Valea Vaserului se află în zona de frontieră și o carte de identitate este utilă.

Călătoria este una de neuitat, măreția pădurilor sălbatice râurile repezi și bătrâna locomotivă te fac să zâmbești, să uiți de realitate… mai ales când telefonul îți rămâne în buzunar, inutil, fără semnal.

LĂSAȚI UN MESAJ