Muzeul satului bucovinean Suceava

0
823

Muzeul este amplasat în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei și are o suprafață de peste 6 hectare. Reușește să reproducă un sat tradițional bucovinean reprezentând biserica, școala, atelierele specifice timpului, crâșma, casele bucovinenilor, moara.

În continuare vă vom prezenta câteva dintre construcțiile existente la muzeu.

Casa Roșu

Această construcție este specifică zonei montane a Bucovinei, de tipul cameră-tindă-cameră și provine localitatea cu același nume – Roșu. Proiectul datează de la sfârșitul anilor 1800, dar casa a fost reconstruită în muzeu în anul 1922. Ultimul proprietar a fost Negrea Varvara. Interioarele sunt amenajate cu obiecte decorative și utilitare specifice zonei Dornelor.

Crâșma Șaru Dornei

Această construcție are cinci camere și o tindă. Iese din tiparul obișnuit al caselor bucovinene, datând de la începutul secolului XX. În muzeu a fost reconstruită în anul 1998. Ultimul proprietar al crâșmei a fost moș Iordache Pimen.

Atelier de olar Marginea

Atelierul are două încăperi și o “plecătoare” pe doua laturi. Provine din localitatea Marginea, zona etnografica Rădăuți. Plecătoarea adăpostește cuptorul ars de ceramică. Ultimul proprietar al atelierului a fost Moldovan Gavril.

Moara Mănăstirea Humorului

Moara de apă pentru măcinat cereale provine din localitatea cu același nume, zona etnografică Humor. Clădirea a fost construită din piatră la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Casa Cacica

Casa de locuit din satul Cacica este reprezentativă pentru zona etnografică Humor. Casa este de tipul cameră-tindă-cameră și plecătoare cu o cămară. Obiectivul datează din anul 1900 și are ca element decorativ motivul antropomorf – “cap de om” la stâlpii de la portița gangului și motivul zoomorf – “cap de cal” la capetele căpriorilor.

Fierăria

Este o construcție cu o singură încăpere din bârne de brad. În anexă există stativele pentru potcovit caii și boii de jug. Atelierul de fierărie prezintă elemente de fierărie : butuc și nicovală, forja cu vatră și foi, scule și unelte, etc.

Casa Volovăț

Această construcție datează din anul 1860 și este realizată din bârne îmbinate la colțuri în ”coadă de rândunică”. Provine din localitatea Volovăț, zona etnografică Rădăuți și este de tip cameră-tindă-cameră, după modelul obișnuit. Acoperișul este realizat în patru ape cu draniță, specific zonei Bucovinei.

Casa Vicov

Casa din localitatea Vicovul de Jos, Rădăuți, are două camere și o plecătoare pe o latură. Este construită la începutul secolului al XX-lea după modelul unei monede găsite la temelia casei. Plecătoarea casei adăpostește un atelier de lingurar cu unele tradiționale specifice.

Gospodărie Straja

Localitatea Straja, zona etnografică Rădăuți, a mai furnizat o sursă de inspirație pentru muzeul satului bucovinean, o gospodărie tradițională cu zonă de locuit, grajd pentru animale compartiment pe tipurile de animale și o anexă gospodărească specifică zonei – hajul. Este anexa folosită pentru fierberea și albirea rufelor, dar și pentru afumarea alimentelor în timpul iernii.

Celar Moldovița

Este o anexă gospodărească folosită pentru depozitarea sculelor de lucru, dar și a alimentelor. Provine din localitatea Moldovița, zona etnografică Câmpulung Moldovenesc. Este o construcție veche, din secolul al XVIII-lea, iar ultimul său proprietar a fost Hauca Ion.

Casa Ostra

Această casă are o caracteristică deosebită față de celelalte case de locuit descrise mai sus. Are o tindă descoperită de foarte mari dimensiuni. A fost construită la începutul secolului al XIX-lea inițial și ulterior reconstruită în muzeu în 1976. Ultimul proprietar a fost Nastiuc Gherasim. Locuința este construită din cununi de bârne despicate, îmbinate la colțuri în “cheutori” rotunde, fiind specifică zonei de munte.

Biserica Vama

Această biserică este o donație făcută Muzeului Satului Bucovinean de către Parohia Înălțarea Domnului din Vama de Jos. Construcția, deși datează din anul 1783, a fost reconstruită în muzeu în anul 2001. Construcția are un plan treflat clasic compus din pronaos, naos și altar, este realizată din bârne de brad, cioplite la patru fețe, îmbinate la colțuri în “coadă de rândunică” și este bogat ornamentată cu motive geometrice și zoomorfe.

Clopotnița Vama

Este de asemenea o donație făcută de Parohia Înălțarea Domnului din Vama de Jos. Obiectivul are un plan octogonal, este construit din bârne de brad cioplite la patru fețe îmbinate, deasemenea, în “coadă de rândunică”. Construcția este ornamentată cu motive zoomorfe.

Casa Dorna Cândreni

Provine din zona etnografică Dorna. Este construit din aceleași bârne rotunde de brad așezate în cununi orizontale și încheiate în coadă de rândunică. Construcția are un element arhitectonic nou – un foișor la intrare. Interiorul are specificul zonei Dornelor și adăpostește uneltele folosite de bărbați pentru lucrul în pădure.

Gospodăria Rădășeni

Gospodărie din localitatea Rădășeni, zona etnografică Fălticeni, formată din casa de locuit, cu două camere și bucătărie de vară.

sursa: traseeromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ