Ochiul Beiului

0
642

Ați auzit de lacul „Ochiul Beiului”? Este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Banatului Montan, situat în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Locul este încărcat de legende populare care de care mai frumoase și mai interesante, dar cea mai cunoscută dintre ele este legată de iubirea dintre un bei turc și o frumoasă păstoriță din părțile Potocului.

Legenda spune că în vremurile acelea Banatul era stăpânit de turci, iar raiaua era la Ilidia. Un bei tânăr și foarte bogat (că de-aia era bei, nu?) obișnuia să vâneze pe acele meleaguri; într-una din zile, pe când se afla la vânătoare, a zărit o frumoasă ciobăniță și s-a îndrăgostit pe loc de ea. Și fetei i-a căzut cu tronc turcul așa că au început să se iubească fără să țină cont de religie sau diferența de bogăție dintre ei doi. Tatăl beiului, aflând despre dragostea dintre cei doi, a trimis oșteni să omoare fata care-i sucise mințile fiului său. A sărit beiul în apărarea fetei și s-a luptat cu oștenii, dar degeaba, au înjunghiat-o pe biata păstoriță în vîrf de stâncă ucigând-o pe loc. În timpul luptei, beiul și-a pierdut un ochi și în locul în care a căzut acesta s-a format lacul carei poartă numele. A plâns mult după fată și dragostea dintre ei doi apoi, nemaiputând rezista durerii din inimă, a scos hangerul și s-a înjunghiat. Din lacrimile beiului s-a format izvorul care alimenteaza lacul. O altă legendă spune că în noaptea de Sânziene, la Ochiul Beiului, se strâng, se îmbăiază și dansează ielele pădurii. Ele sfârșesc jocul înainte de ultimul cântat al cocoșilor. Localnicii leagă dispariția celor plecați și pierduți în pădurea virgină de puterea amăgitoare a celor șapte iele.

În realitate, lacul carstic Ochiul Beiului este alimentat de un izbuc, un izvor care alimentează mereu lacul cu o apă cristalină și de o culoare ireală. Datorită acestei alimentări continue a lacului, acesta nu îngheață niciodată temperatura apei fiind vara de + 4 – 5 grade iar iarna urcând chiar și la + 8 – 9 grade.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentRozariul de la Mândruloc
Articolul următorInsula Ovidiu

LĂSAȚI UN MESAJ