Peştera Ialomiţei din Bucegi

0
796

În localitatea Moroeni, județul Dâmbovița, pe muntele Bătrâna, la o altitudine de 1530 de metri, se află peștera Ialomiței – punct de mare interes pentru turismul din județul Dâmbovița.

Mănăstirea cu același nume, vecină cu renumita peșteră, a fost construită în secolul al XV-lea și atrage credincioși din întreaga țară.

Peștera are aproximativ 500 m lungime, din care 400 de metri sunt accesibili vizitatorilor. Punctul cel mai îndepărtat se numește Altarul și pentru a ajunge acolo se urcă în munte aproximativ 80 de metri. Se vizitează săli și galerii, iar diferența de nivel a peșterii este de 60 de metri.

Intrarea în peșteră are o deschidere mare, aflată la peste 18 metri deasupra fundului văii. Mănăstirea Ialomiței, aflată în imediata apropiere a peșterii, este ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău.

Prima sală a peșterii se numește Mihnea Vodă și are 115 metri lungime și 15 metri lățime. Înălțimea variază între 9 și 24 de metri. Această grotă, spațioasă și luminată de soare în fiecare dimineață, este aproape orizontală, iar solul este relativ uscat. Până în anul 1924 râul peșterii străbătea cavitatea, însă astăzi apa traversează prin subteran.

La ieșirea din această sală se deschide galeria Pasaj care are 20 de metri lungime și lățime între 1 și 8 metri. Înălțimea variază între 1.4 și 2 metri. Din acest motiv vizitarea se face cu echipament de protecție și se recomandă turiștilor să intre doar dacă nu suferă de claustrofobie. Dimensiunile au fost realizate artificial pentru a permite accesul vizitatorilor la celelalte săli.

Urmează sala Decebal și sala Sfânta Maria care au dimensiuni mai mici. Lungimea lor este de 10 până la 30 metri și au înălțimi între 2 și 10 metri. Sala Sfânta Maria se vizitează trecând peste un prag de bolovani mari și umezi, alunecoși. Denumirea acestei grote provine de la impresia de asemănare a unei stalagmite cu statuia Fecioarei Măria, provocată de umbre şi lumini.

Cea mai mare este, însă, sala Urșilor. Are o deschidere impresionantă de 72 de metri, lățime de 35 de metri și 25 de metri înălțime. Poartă această denumire pentru că în această cavitate au fost găsite schelete întregi și cranii provenite de la urșii cavernelor care se ascundeau aici acum 2000 de ani.

La ieșire din sala Urșilor se află o piatră numită Piatra Altarului. Este cel mai îndepărtat punct vizitabil al peșterii și este locul unde se varsă pârâul peșterii.

Peștera Ialomița a fost reabilitată și modernizată. Au fost montate pasarele și scări noi, s-a construit platforma pentru acces și peștera a fost dotată cu camere de luat vederi și lumini.

Proiectul are o valoare totală de 6.415.828, 68 lei, din care 4.665.725,12 lei – finanţare nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi buget naţional, iar 517.413,88 lei – finanţare din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

 Reabilitarea are ca scop creșterea interesului turistic pentru zonă și promovarea frumuseții naturale a obiectivului. Sistemele de iluminare interioară și exterioară, traseele de acces care au fost reconfigurate fac parte din obiectivul de reducere a riscurilor de accidentare și a celui de prevenire a deteriorării peșterii din cauza vizitelor neorganizate.

LĂSAȚI UN MESAJ