Sfinxul Bănățean

0
664

Ca un paznic la poarta Banatului, se gaseşte la vreo trei kilometri de gara din Baile Herculane, spre sud, inainte de Topleţ. Unii spun ca Sfinxul reprezinta o figura dacica, un cap de om cu un coif dacic orientat cu fata spre vest.

De altfel, este cunoscut şi ca Sfinxul de la Topleţ, fiind situat pe teritoriul administrativ al comunei Topleţ, in partea nordica a satului Barza. Sfinxul Banaţean este unul, daca nu dintre cele mai misterioase, cu siguranţa dintre cele mai interesante monumente ale naturii din Romania. Şi este unul dintre numeroasele monumente ale naturii din judeţul Caraş-Severin.
Probabil, aţi trecut pe langa el, pe Valea Cernei, pe drumul european E 70 Bucuresti – Timisoara, sau cu trenul, imediat dupa plecarea din Baile Herculane spre Orşova.
Sfinxul Banaţean este o arie protejata de interes naţional, administrata in principal pentru conservarea aspectului natural specific. Megalitul de la Topleţ, ca şi cel din Munţii Bucegi, s-a format de-a lungul timpului, prin implicarea naturii.

Sfinxul Banaţean este cu faţa spre apus, pierdut printre copacii de la baza unui deal.
Cu o inalţime de 16 metri şi o laţime de 8 metri, Sfinxul Banaţean se poate spune ca este mai periculos ca Sfinxul din Bucegi. In zona rezervaţiei naturale cu o suprafaţa de o jumatate de hectar, care cuprinde o zona cu roca sedimentara (gresie), pereţi de stanca şi grohotişuri şi suprafeţe acoperite de vegetaţie din specii rare, printre care liliacul salbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumanarica (din specia Verbascum phlomoides), se pot intalni şi vipere cu corn, a caror muşcatura se spune ca este mortala, in apropierea Sfinxului fiind chiar mai mari şi mai periculoase.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentRevolta vlahilor Asan şi Petru
Articolul următorRâpa Roșie

LĂSAȚI UN MESAJ