Salina Turda

0
578

Odată ce minele subterane și-au servit scopul, cele mai multe sunt sigilate și uitate. Salina Turda, de 2000 ani, din orașul Turda, România, nu a fost o excepție. Mina, despre care se crede că sa deschis în Evul Mediu (încă din 1075), a fost închisă în 1932, după ce concurența din minele vecine a făcut operațiunea sa neprofitabilă.

Dar, din fericire, Salina Turda nu a fost trimisă la uitare. În 1939, în timpul celui de-al doilea război mondial, autoritățile locale au redeschis mina și au folosit cavernele sale masive subterane ca adăposturi pentru locuitorii orașului Turda. Când războiul s-a încheiat în 1945, producătorii locali de brânzeturi au decis să folosească interiorul minuțios, rece și întunecat, pentru depozitarea brânzei.

Aceasta a continuat până în 1992, când oficialii orașului au venit cu ideea strălucită de a transforma mina istorică de sare într-o destinație turistică cu un muzeu pentru adulți și un parc de distracții pentru copii. Faptul că mina a fost echipată cu electricitate începând din 1910 și a avut instalate conducte de apă și deșeuri atunci când a devenit depozit de brânză a făcut transformarea relativ ușoară. Viziunea lor sa dovedit a fi un succes enorm. Parcul tematic, care a fost vizitat de peste 2,5 milioane de persoane de la deschiderea sa, este acum clasat pe locul 22 printre cele mai spectaculoase destinații din lume.

Vizitatorii parcului tematic sunt transportați la 400 metri in subteran, la bordul acelorași arbori de ascensor care au fost folosiți pentru a aduce sarea excavată la suprafață cu peste un secol în urmă. În interiorul cavernei masive se află un parc de distracții ca oricare altul – unul care include un carusel, un teren de mini-golf cu șase piste diferite, terenuri de tenis și chiar un lac subteran care poate fi navigat cu ajutorul unor ambarcațiuni cu zbaturi. Pentru a menține distracția celor mai tineri vizitatori ai parcului de distracții, există un loc special de joacă complet cu tobogane și coșuri.

Și asta nu este totul, mina are chiar un amfiteatru de 180 de locuri care poate fi folosit pentru concerte și conferințe, precum și o piscină și spa pentru cei care doresc o experiență de relaxare subterană.

Adulții și copiii care doresc ceva mai mult cerebral pot vizita muzeul și să învețe despre istoria minei în timp ce admiră sare perfect conservata. De asemenea, pot explora și alte secțiuni, fiecare cu propriile atracții unice. La mina Rudolph, vizitatorii vor putea admira stalactitele de sare naturale care pot ajunge pana la 12 metri. În interiorul minei Terezia cu formă conică, care se află subteran de 112 metri, oaspeții vor găsi o înflorire de stalactiți împreună cu un lac magic.

Unul dintre zonele la care vizitatorii nu au acces este galeria subterană a minei Gizela. De asemenea, cunoscută sub numele de Sala de Cristal, a fost declarată o rezervație geologică datorită incredibilului cristale de sare și stalactite care se află în interior.

Deși Salina Turda este unul dintre cele mai bune exemple de transformări ale minelor, nu este singura. În Blaenau Ffestiniog, nordul Țării Galilor, cartierul Blaenau Ffestiniog din nordul Țării Galilor, cariera de ardezie Llechwedd a fost transformată într-un paradis de trambulină. Cavernele sale masive conțin peste 10 000 metri pătrați de plasă care sunt suspendate la 20, 60 și 180 de picioare deasupra solului și sunt conectate printr-o rețea de scări spiralate sau diapozitive iluminate prin lumini multicolore.

Mai aproape de casă în Missouri, Bonne Terre Mine se mândrește cu “Lacul de miliarde de galoane“, de șaptezeci mile. Vizitatorii pot lua excursii pe jos în jurul valorii de ceea ce se crede a fi cea mai mare statiune de apa dulce din lume, pot închiria bărci pentru a traversa prin diferite pasaje.

Cei care caută o experiență minieră mai tradițională se pot îndrepta către Mina de Aur Consolidată din Dahlonega, Georgia. Aici vor avea ocazia să învețe cum trăiau vechii mineri și, de asemenea, să-și trăiască ziua de întâi prin panning pentru aur sau minerit pentru pietre prețioase.

LĂSAȚI UN MESAJ