București inedit. Știai că …?

0
601

Despre București

Cunoaștem faptul că orașul București este capitala României și cel mai populat oraș al țării. Are peste 1.800.000 de locuitori și este un important nucleu industrial și comercial. După mărime, este a șasea capitală din Uniunea Europeană. Prima mențiune despre această localitate apare în anul 1459, iar în 1862 devine capitala Principatelor Unite. A fost de atunci într-o continuă schimbare culturală și artistică, devenind în Belle Epoque – ”Micul Paris”.

Însă, în continuare, vă vom prezenta lucruri mai puțin cunoscute despre capitala țării noastre.

1.      Legenda spune că numele București vine de la Bucure Ciobanul care s-a stabilit pe malul Dâmboviței acum mult timp. Istoria vorbește despre Vlad Țepeș ca fiind întemeietorul orașului, sub domnia sa fiind scris primul document care a menționat existența localității la 20 septembrie 1459.

2.      Calea Victoriei a fost primul drum din București. În trecut era cunoscut ca Drumul de Lemn pentru ca era pavat cu trunchiuri de copaci.  Mița Biciclista a fost prima femeie care a pedalat pe Drumul de Lemn. La sfârșitul secolului XIX Maria Mihăescu (numele său real) se plimba pentru a-și menține silueta.

3.      Teatrul Național este primul teatru din București și a fost inaugurat pe 1 Decembrie 1853 cu piesa de teatru Zoe sau Amantul Împrumutat.

4.      Stația de metrou Politehnica are marmură și granit ce conțin fosile de acum 200 milioane de ani.

5.      În 1922 a fost construit din lemn prima variantă a Arcului de Triumf pentru a simboliza curajul soldaților români care au luptat în primul război mondial. 6.      Parcul Cișmigiu este cel mai vechi parc din București, fiind deschis în anul 1860.

7.      În 1996 Muzeul Țăranului Român din București a câștigat premiul Muzeului European al Anului.

8.      Casa Poporului este a doua cea mai mare clădire din lume, cea mai scumpă și cea mai grea clădire construită vreodată.

9.      Numele de ”Balta Albă” vine de la o groapă de var unde se aruncau cadavrele persoanelor  moarte de ciumă. La ploi puternice, locul se umplea cu apă și devenea o baltă albă.

10.  Peste 20 de biserici și așezăminte monahale au fost distruse, parțial sau total, în perioada comunismului. Biserica Crângași (1564), Biserica Albă- Postăvari (1568), Mânăstirea Mihai Vodă (1591), etc.

LĂSAȚI UN MESAJ