Transfăgărășanul – să ne plimbăm la înălțime

0
904

Transfăgărășanul este cel mai cunoscut drum din România datorită peisajului superb și dificultății sale. Drumul este construit la înălțime și traversează munții Făgăraș. Cel mai înalt punct al său este la 2042 m, fiind al doilea drum ca altitudine din România, după Transalpina.

Leagă Ardealul de Muntenia și are o lungime de 92 de km. Cel mai lung tunel al său are 887 de metri și străbate muntele Paltinului. Acest drum este deschis doar în perioada iulie-octombrie din cauza riscurilor crescute de avalanșă în timpul iernii. Pentru a ajunge la Lacul Bâlea în timpul iernii trebuie să folosiți telecabina.

Acest drum este plin de obiective turistice: Lacul Bâlea, Cascada Bâlea, Barajul Vidraru, Lacul Capra, Cascada Capra, Cetatea Poenari. Iarna puteți vizita Hotelul de Gheața de la Bâlea Lac. În plus, sunt o mulțime de trasee montane.

Cei 92 de km ai Transfăgărășanului încep în localitatea Arefu, județul Argeș și se termină în Cârțișoara, județul Sibiu.

Cascada Bâlea se află între vârfurile Moldoveanu și Negoiu și este cea mai mare cascadă în trepte din România. Are o cădere de peste 60 de m.   cascada balea

 

Un alt obiectiv important este Bâlea Lac, punctul cel mai înalt al Transfăgărășanului. Lacul este de tip glaciar și are o suprafață de peste 46000 de mp. Adâncimea sa maximă este de 11 m.

balea-lac-iarna

După un traseu de câteva ore se poate ajunge la Lacul Capra aflat la o altitudine de 2230 m. Traseul merită încercat pentru că lacul are o culoare magnifică.

Stitched Panorama

Lacul Vidraru, un alt obiectiv turistic important, a fost finalizat în anul 1966. Are o înălțime de 166 m și este cel mai mare baraj în arc (descarcă forța de împingere a apei în stâncile laterale) din țară.Lacul Vidraru, artificial creat, ajută la producerea de energie electrică prin căderea apei. Are o lungime de 14 km și o lățime maximă de 2,2 km.baraj-1-copy

Cetatea Poenari este ceva mai jos pe Transfăgărășan spre Arefu. Cetatea este astăzi ruina unei reședințe a lui Vlad Țepeș. Urcarea este formată din 1480 de trepte, dar peisajul este magnific. Merită efortul de a urca treptele.  

cetate3-2

Dacă vă doriți un drum unic în România .. încercați Transfăgărășan! Nu veți uita obiectivele vizitate, nici aerul curat, nici valsul pe serpentine până la Bâlea.

LĂSAȚI UN MESAJ