Valea Cernei

0
820

Parcul Național Domogled – Valea Cernei se află în Sud-Vestul României și are o suprafață întinsă în 3 județe – Mehedinți, Gorj, Caraș-Severin. Parcă prezintă o altă lume – parcul este o poveste surprinzătoare. Peisajele sunt diferite, prețioase, apar cascade unice în lume, vegetație luxuriantă, peșteri și chei sălbatice. Sunt impresionante și cătunele izolate de civilizație.

Trebuie reținut faptul că într-un weekend nu este suficient timp și nu veți avea cum să atingeți toate obiectivele și traseele turistice din zonă. Este greu de ales ce să vizitezi într-un asemenea parc, dar noi vă propunem un itinerariu pentru a nu pierde esența locului.

Cascada Vânturătoarea – cea mai frumoasă cascadă din România

cascada-vanturatoarea

Cum ajungeți la cascadă? La km 12 din Băile Herculane spre Baia de Aramă  începe traseul. La podul de beton peste Cerna se trece pe partea stângă a râului și se urmează marcajul cruce roșie care urcă în serpentine. Traseul durează o oră.

Peretele Vânturătoarei se poate observa în urcare. Peisajul este de vis, cascada are cădere liberă verticală de aproximativ 40 de m. Denumirea cascadei este dată de un prag care vântură apa în cadere. Poteca coboară uşor pe lângă perete şi surprinzător unghiul se schimbă la fiecare pas oferindu-ţi o altă imagine asupra cascadei.

Dacă veți continua coborârea veți ajunge în spatele cascadei. Din acel loc puteți privi în sus cum apa cade prin razele soarelui.  Urmând poteca veți ajunge pe vârful Piatra Galbenă.

Cheile Ţâsnei

Pentru a începe acest traseu căutați traseul cruce albastră în partea dreapta a malului Cernei, chiar lângă Motelul Dumbrava. Veți merge prin pădure aproximativ o jumătate de oră pe un traseul de dificultate medie. Pe copaci sunt plăcuțe care vă încurajează să continuați urcușul și vă invită la stână.

După urcușul destul de dificil urmează și răsplata. Poteca o cotește spre dreapta și în fața ochilor apare priveliștea copleșitoare asupra Văii. După ce treceți de zidul stâncos prin stânga intrați în Cheile Țâșnei. Este de menționat faptul că aceasta a fost granița dintre imperiul Austro-Ungar și Țara Românească.

Pe acest traseu vei găsi imagini greu de descris. Vă aflați la înălțime, între pereți stâncoși și abrupți. Pinul negru de Banat, o specie submediteraneană de arbore îți lasă impresia că ești într-o lume imaginară.

Țâșna o veți găsi curgând la finalul acestui traseu care durează aproximativ o oră.

Aceste trasee vă vor răsplăti cu peisaje de vis, nemaiîntâlnite, și, deși traseele par uneori dificile, veți fi plăcut surprinși și veți uita cu siguranță de efortul depus.

LĂSAȚI UN MESAJ