Curiozități despre limba noastră..

0
2676
Aproape 30 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc românește. Limba română se predă în școli din peste 40 de țări și este vorbită oficial în mai mult de 20 de state care dețin comunități mari de români. Româna este și una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase pe Muntele Athos, element de mare importanță pentru creștinii români din întreaga lume.
Știați că …
1. Cuvântul Dumnezeu din limba română este formula cea mai lungă prin care se face referire la persoana sacră supremă? Are trei silabe, deși majoritatea limbilor acest cuvânt este monosilabic: God (engleză), Dieu (franceză), Gott (germana), Dio (italiană).
2. Cuvântul „patetic” înseamnă „plin de patos”? Acest cuvânt este folosit incorect în expresii peiorative, cu sensul de „penibil, jalnic”. Cauza o reprezintă asemănarea cuvântului din engleză „pathetic“ care are acest sens.
3. Peste 100 de cuvinte latinești sunt moștenite doar în limba română? Iată câteva: ajutor, cântec, creștin, ierta, împărat, întâi, județ, legăna, mărgea, oaie, ospăț, puroi, putred, treaptă, trepăda, urî, vânăt.
4. Limba română a moștenit din latină peste 2.000 de cuvinte? Și restul limbilor de origine latină au aproximativ același număr de cuvinte moștenite (spaniola, italiana, portugheza, etc).
5. Cel mai lung cuvânt este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconicoză, are 45 de litere și provine din domeniul medical?
6. Româna este singura limbă în care articolul hotărât este enclitic (se află la sfârșitul substantivului).
7. Cu litera C încep cele mai multe cuvinte românești, iar litera Y se găsește cel mai rar la începutul unui cuvânt?
8. Limba română este singura limbă latină vorbită în Europa de Est? Limbile țărilor vecine sunt de origine slavă.
9. Consoana cea mai frecventă în limba română este „R”, urmată de „T”?
10. Româna este singura limbă latină ce poate forma propoziții doar din vocale? Ei au ouă. Aia e oaia.

 

[va continua..]

LĂSAȚI UN MESAJ