De 8 Martie

0
791

Este 8 martie și lumea întreagă sărbătorește Ziua Femeii.

Pământul se dezmorțește, apar florile și nu există un moment mai bun să sărbătorim femeile din viața noastră. Fie că vorbim de mama, de soția, de iubita sau de sora răutăcioasă … astăzi le arătăm aprecierea noastră.

Semnificația zilei de 8 Martie a fost definită în anul 1977 când Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

Apariția acestei zile se datorează unui protest al muncitoarelor care au cerut reducerea numărului de ore de muncă  și condiții mai bune. Acest protest a avut loc în 8 martie 1857.

În unele părți ale lumii această zi și-a pierdut semnificația istorică și politică, dar oamenii continuă să își exprime dragostea și aprecierea față de femeile apropiate.

Ziua Națională a Femeii a fost declarată prima dată la 28 februarie 1909 de către Partidul Socialist din America după ce în New York, în anul 1908, a avut loc un protest a peste 15 000 de femei care și-au dorit salarii mai bune și drept de vot.

Abia în 1913 a fost aleasă ziua de 8 Martie ca Ziua Femeii din întreaga lume. Această sărbătoare fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-au cerut, în plus față de dreptul de vot și de a ocupa o funcție publică, dreptul femeilor la locul de muncă, la formarea profesională și de a se pune capăt discriminării la locul de muncă.

În România, la 3 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului.

În România se sărbătorește Femeia, deși în perioada dinainte de 1989 se vorbea despre ziua mamei. Toate femeile așteaptă cu zâmbete această zi dorindu-și să fie răsfățate de iubit, soț sau copii. Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică în România începând cu 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

LĂSAȚI UN MESAJ