O șansă în plus pentru poporul român – proiect de lege pentru stimularea natalității

0
651
Sursă foto: Getty Images

Proiectul de lege care prevede că femeile care au născut cel puţin trei copii pot să primească din partea statului o indemnizaţie viageră lunară, între 600 şi 1000 lei, pentru toată viaţa, iar cele care au cinci copii primesc în plus şi medalia de ”mamă-eroină,” a trecut de Senat.

Proiectul de lege este semnat de deputatul PSD Ninel PEIA şi a fost depus în Parlament în luna martie 2016. A fost retrimis la comisie, însă raportul a rămas de respingere a propunerii legislative. Cu toate acestea, deputatul a insistat şi, într-un final, proiectul a trecut de Senat în octombrie 2016.

Proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Legea propune ca femeile care au născut cel putin trei copii să primească o indemnizaţie viageră lunară, pentru toata viaţa, iar cele care au cinci copii sau mai mult să primească şi medalia de “Mamă – eroină”. Aceste “pensii speciale” sunt cuprinse între 30 şi 50 % din salariul mediu net pe economie, adică între 630 şi 1000 lei.

“Se acordă o indemnizaţie viageră lunară pentru mamele care au născut şi crescut 3 copii sau mai mult de 3 copii. Indemnizaţia viageră se acordă în fiecare lună, după cum urmează: pentru mamele care au trei copii se acordă indemnizaţie de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 4 copii se acordă 40% din salariul mediu net, pentru mamele care au cinci copii sau mai mult de cinci – 50%. Pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii se acorda titlul şi medalia de Mamă- eroină. Acordarea sumei ce îi revine mamei nu este condiţionată de obţinerea unui alt venit şi nu se impozitează”, se arată în proiectul de lege al deputatului PSD.

În expunerea de motive, Ninel PEIA afirmă că, în ultimii 25 de ani, în România, s-a instalat „un vrăjmaş insidios care ne amenintă serios devenirea”. Altfel spus, subliniază iniţiatorul, natalitatea a scăzut la jumătate. El adaugă că profesorul Vasile GHEŢĂU, directorul Centrului de cercetări demografice al Academiei Române, a ajuns, în urma unui studiu, la un deznodământ sumbru: populaţia României, în 2050, va fi de 16 milioane locuitori. Potrivit studiului amintit, în anul 1990 s-au născut în ţara noastră 314 746 copii, în 2011 – 196 242 de copii, iar în 2013 – 176 000. Altfel spus, subliniază iniţiatorul, natalitatea a scăzut la jumatate.

”Femeia care se dedică creşterii şi educaţiei a trei sau mai mulţi copii poate fi numită, fără îndoială, a fi mamă-eroină. Sacrificiul ei de acum garantează viitorul nostru, al tuturor, al românilor şi al patriei lor”, mai scrie deputatul în expunerea de motive.

Totodată, deputatul PSD a spus ca se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, în aşa fel încât şi bărbaţii care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai mulţi copii, să beneficieze de indemnizaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ